אלרגיה ורגישות למזון על פי הרפואה הסינית
אלרגיה ורגישות למזון בתינוקות וילדים
אלרגיה או רגישות למזון : תגובה לא נורמאלית למצב נורמאלי. או מצב הפוך בו עומס על מערכת העיכול מכל מיני סיבות יכול לגרום למערכת לאותת שהמצב לא נכון ( מזון לא מתאים, זמן הצגת מזון לא מתאים, מזון ביתר). המערכת מאותתת: פריחה, נזלת, שלשול, עצירות ועוד, אם אנו לא קשובים לאיתות, אז מערכת החיסון מתחילה לייצר מלחמה כנגד מה שלא עושה טוב למערכת. לכן חשוב מאוד להיות ערניים וערים לתגובות של הילד.
כשיש ילד עם אלרגיות למזון נראה תבנית מסוימת של השתלשלות הפתולוגיה. הגוף מזהה פתוגן (גורם מחלה) ומבחינת הרפואה הסינית יש לפתוגן עוד מקורות מלבד וירוס או חיידק. זה יכול להיות אקלים: קור, חום, יובש, לחות, רגשות, תזונה וכו'.
לאלרגיה יש הגדרה מערבית ברורה- אלרגיה למשהו תפעיל בצורה אקטיבית את מערכת החיסון- עליה בתאיimg ותאי מאסט.
ברפואה הסינית אנחנו מדברים על רגישות למזון- בה אין את התגובה הקלאסית, רגישות למזון יכולה להתפתח לאלרגיה אם לא עולים על זה.
אחרי האיתות הראשון (למשל אודם סביב הפה לאחר אכילת עגבניה), אם הילד חזק- הוא יתמודד ויתחיל להסתדר איתו. בטווח הארוך יותר, הגוף לומד לעכל את המזון.
בהרבה מקרים זה לא קורה- לא מגלים בבדיקה אלרגיה. לכן חשוב שההורים יבינו את ההבדל בין רגישות למזון לבין אלרגיה (בבדיקת דם לאלרגיה יש דירוג לפי כוכבים מ-3 יש להימנע מהמזון 0-אין אלרגיה).
איך נדע שהילד רגיש למזון: כשזה כרוני ועיקש, לפעמים למרות הטיפולים בדיקור סיני לאלרגיות יש שיפור מועט ואז המצב חוזר לקדמותו, רקע משפחתי של רגישות למזון/אלרגיה. התמכרות למזון שרגישים אליו.
הגורמים העיקריים לאלרגיה-
- כל מה שקשור לתזונה לא מתאימה, הצגת המזון לא בזמן המתאים, לא בכמות מתאימה וכו'
- נטייה משפחתית
- שיבוש של מערכת החיסון: קודם כל החיסונים- מפעילים את מערכת החיסון ביתר, במיוחד בשנה הראשונה לחיי התינוק.
- שימוש בתרופות מרובות – מערכת החיסון שהיא גם כך לא בשלה-מתבלבלת
- כשכל הסימנים באים ביחד, זה מחזק לנו את החשש לאלרגיה/רגישות.
הפתולוגיה הסינית: כשמדובר באלרגיות למזון, יש שיבוש וחוסר איזון של האדמה האמורה לספוג את המזון –אברים שקשורים לאדמה: טחול, קיבה, מעי דק.
התגברות של הפעילות החיסונית של הכבד ( (liv wei qiוגם החולשה או הפגיעה באספקט האדמה של הכבד ( עודף בgb וגם חולשה ב kid)
מה ניתן לעשות?
- לזהות מהו הגורם/ים לרגישות. להוריד מהתזונה לתקופה שעולה על 6 שבועות– חשוב להסביר מראש!
- לאזן את המצב הפתולוגי: בעיקר לאלרגיות שמתבטאות בעור ובנשימה. במצב האקוטי.
מזונות אלרגניים
- חלב ומוצריו- כולל הפורמולות החלביות (כיוחון בפורמולה עוזר לאזן אותה – אפשר לתת חודשים כמניעה):
אטופיק/ שלשולים/ עצירות/ השמנה/ הקאות/אוזניים
בשלב הראשון לנסות להפסיק לגמרי מוצרי חלב וכשהילד מתחיל להשתפר, להכניס בהדרגה ובמינונים קטנים חלב עיזים-עדיף אורגני.
- חיטה – נזלת כרונית אפרפרה/לבנה שלא נגמרת, השמנה (הם אוהבים מאוד לחם) להעביר לקמח כוסמין/שיפון
- סויה – במיוחד מוצרי חלב סויה – לא לתת בגיל צעיר וגם כשנותנים אז לא בכמויות גדולות
- משפחת הסולניים(פלפלים, עגבניות, חצילים, תפוחי אדמה) הכי נפוץ בילדים עגבניות ותפוחי אדמה בעיקר עגבניות: תפרחות חיתולים קשות ודלקות אוזניים חוזרות. התפרחות מופיעות סמוך להצגת העגבניות.
- פירות: תותים, מנגו, אבוקדו,בננה, פרי הדר- פריחות על העור, תפרחת חיתולים, נזלת.
- זרעים בוטנים (במבה) גם חום וגם לחות שומשום, שקדים , שקדיה- להציג ממש על קצה המזלג
- חומרי שימור, צבעי מאכל, אספרטיים
רעיונות לתזונה בריאה בתינוקות
מרק ראשוני-אפשר לבשל או לאדות
מומלץ להתחיל בגיל חצי שנה
להתחיל מירקות כתומים- בזהירות עם דלעת
בהדרגה להוסיף עלים ירוקים ושורשים- אם הם סיביים להוציא לפני שטוחנים את המרק.
להיזהר בהוספת קישואים ותפוחי אדמה, להוסיף כל אחד לחוד ובהדרגה.
לנסות לתבל בזירעונים (שומשום, פישתן)בהדרגה ועל קצה המזלג, כדי לוודא שאין אי סבילות.
לאחר כחודשיים להוסיף דגנים לבישול/להשתמש במי הירקות לבישול דגנים- נותן להם טעם
רסק פירות
מומלץ לבשל בישול קצר ולטחון. אפשר להוסיף שקדיה
(אם אין אלרגיה לשקדים)או תמר/ משמש אורגניים מושרים במים.
להימנע מפרי הדר ופירות טרופיים. לא בננה ואבוקדו.
דגנים- להציג דגן אחד בכל פעם אם קשה לעיכול לבשל בישול ארוך ביחס של 1:6.
אורז בסמטי לא מלא,כוסמין,שיפון,קינואה,דוחן קוואקר-בעוגיות במרקים, בדייסות, גריסי פנינה,פולנטה (ברגישות לגלוטן- להוריד קוואקר, מוצרי חיטה כמו קוסקוס, פסטה, לחם, גריסי פנינה, קמח חיטה לבן וקמח חיטה מלא)
עוד רעיונות
פסטה כוסמין, אטריות אורז, קוסקוס מדגנים שונים,קציצות,פתיתים דגנים עם ירקות
בשלב מאוחר יותר(גיל 10חוד')-דגנים עם קטניות
מתוקים
דבש מגיל שנה,אורז לתת, מולסה, סירופ מייפל אמיתי, חלבה (לערבב טחינה עם מעט סילאן), פירות יבשים אורגניים, פירות (להימנע מפירות טרופיים או פרי הדר בהתחלה- עלולים לעורר אלרגיה או ליחה)
חלבון מן החי– גיל שנה או עם הופעת שיניים טוחנות
ביצים- אורגניות בלבד, עוף, הודו, בשר בקר, דגים
לשדרג את האוכל
יוגורט עיזים עם פרי/דבש/תמרים (רק במצב שאפשר מוצרי חלב וגם אז כדאי להוסיף ליוגורט קינמון, הל טחון, ג'ינג'ר או אגוז מוסקט)
ארטיק שמכינים מפירות טחונים
להוסיף עלים ירוקים טחונים היטב לקציצות או טחינה לרטבים
לתבל בטחינה ושקדיה
טוסטים עם לחם כוסמין וגבינת עיזים
קורנפלקס איכותי עם חלב אורז
קציצות עם רוטב אדום
מרק טחון
ברזל וסידן: חלב אם, חלב שקדים (לתת כמות קטנה בהתחלה כי יש ילדים שרגישים לשקדים), חלב אורז, ביצה, בקר, הודו, עוף, דגים: טונה טרייה ולא מקופסת שימורים! סרדינים טריים, סלמון, דגנים+קטניות, טחינה ושקדיה, פירות יבשים אורגניים