תזונה סינית
הרפואה הסינית הכוללת בתוכה דיקור סיני, שיאצו, צמחי מרפא סיניים ותזונה סינית , מתבססת על התפיסה שהאדם הוא מיקרוקוסמוס של היקום וכדי לשמור על חיוניות ובריאות, עליו לנהוג על פי חוקי הטבע. הרפואה הסינית נעזרת במספר תיאוריות, שחלקן מובאות כאן בקצרה:
תיאורית היין והיאנג
תיאורית היין/יאנג משמשת אותנו כדי להסביר תהליכים המתרחשים ביקום, בטבע ובגוף האדם. על פי הסינים, ישנה חלוקה של כל הדברים ביקום ליין וליאנג. לדוגמה: לילה - יין, יום-יאנג, חורף - יין, קיץ - יאנג, קור- יין, חום - יאנג, מלא - יין, חלול- יאנג, פנימי - יין, חיצוני - יאנג. גם גוף האדם מתחלק לשני המושגים הללו למשל: בטן - יין, גב – יאנג, פלג גוף תחתון – יין, פלג גוף עליון-יאנג.
איברים פנימיים מלאים כמו כבד, ראות, טחול, הם איברים ייניים, איברים פנימיים חלולים כמו: כיס מרה, מעי גס, קיבה, - הם איברים יאנגים.
היין והיאנג מנוגדים זה לזה ומשלימים זה את זה. אין יין ללא יאנג (אור יום- יאנג עם מעט צל- יין) ואין יאנג ללא מעט יין (לילה-יין עם אור ירח-יאנג).
כמו כן היין והיאנג הם יחסיים וניתן לומר שתופעה מסוימת היא יין/יאנג רק על פי היחס שלה לתופעה אחרת. למשל: שעת הזריחה היא יותר יאנגית מהלילה, אולם שעת הצהריים בה השמש בשיאה, היא יותר יאנגית משעת הזריחה.
היין והיאנג הם דינמיים ומשתנים כל הזמן: הלילה הופך ליום, החורף לקיץ, מזג אויר גשום ישתנה למזג אויר יבש וכן הלאה. גם בגוף האדם יש תנועה תמידית המסייעת לשמור על איזון ובריאות: זרימת הדם והלימפה, תהליכי בניה ופירוק, תהליכי עיכול, חילוף חומרים, הפרשה, רבייה, תהליך הנשימה, פעימות הלב ועוד.
כשהתנועה הזו משתבשת ונעשית מהירה מדי, איטית מדי או כשהתנועה נתקעת, מופר האיזון ההכרחי לקיום חיים בריאים ומתחילות להתהוות בעיות ומחלות.
על ידי טיפול בתזונה הסינית, נלמד את הגוף לחדש את זרימת החיים, לשחרר מצבים תקועים, להזין איברים ורקמות ולהחזיר את התנועה הטבעית לגוף
חמשת התנועות
ישנן תיאוריות נוספות ברפואה הסינית כמו תורת חמשת התנועות (חמשת האלמנטים) המסייעות להבנה של התופעות בטבע. לכל תנועה יש עונה מסוימת, איכות מסוימת, כיוון וטעם מסוימים. חמשת התנועות מזינות אחת את השנייה מצד אחד ומאידך, יש להן מנגנון של בקרה אחת על השנייה (למשל תנועת המים מזינה / משקה את העץ ויש לה גם תפקיד בו היא מבקרת/ממתנת את האש) כל תנועה משפיעה ומושפעת מהתנועות האחרות.
חמשת התנועות הן:
- עץ - עונה: אביב, טעם: חמוץ, איברים: כבד וכיס מרה, רגש: כעס
- אש – עונה: קיץ, טעם: מר, איברים: לב ומעי דק, רגש: שמחה
- אדמה – עונה: 18 הימים שבסוף כל עונה, טעם: מתוק, איברים: טחול וקיבה, רגש: דאגה/ אמפטיה
- מתכת – עונה: סתיו, טעם: חריף, איברים: ראות ומעי גס, רגש: עצב
- מים – עונה: חורף, טעם: מלוח, איברים: כליות ושלפוחית שתן, רגש: פחד.
תורת חמשת התנועות משמשת גם היא לאבחון ולטיפול באיברים השונים בגוף. למשל בעיה של חוסר הזנה: בנאדם שאין לו מספיק אדמה (כמו יכולת עיכול לא תקינה) עלול לסבול מבעיות הקשורות למתכת- ראות/ מעי גס כמו בעיות נשימה, שיעול עם ליחה מרובה או יציאות מרובות ורכות. זאת משום שתנועת האדמה בגוף שלו אמורה להזין את תנועת המתכת ולא מצליחה לעשות זאת ביעילות.
בעיה של חוסר בקרה: בנאדם שאין לו מספיק מים כדי לבקר את האש עלול לסבול מפנים אדומות, עצבנות וחום בפלג גוף עליון. זאת משום שתנועת המים בגוף שלו אמורה למתן את תנועת האש והיא לא מצליחה לעשות זאת ביעילות.
בעזרת תיאוריות אלו ותיאוריות נוספות, התזונה הסינית נותנת כלים לאבחון ולטיפול בבעיות בריאות, בחוסר נוחות, במחלות ובכאב.
חשוב לציין כי רוב המצבים בהם אנו נפגשים בקליניקה הם מורכבים יותר ומערבים מצבים שונים ומגוונים. קשה מאוד ולא בהכרח רצוי להכניס את המטופל לתבניות מוגדרות . כאן נכנסת אומנות הטיפול בתזונה: הבנת הצורך האמיתי של כל מטופל ומטופל והתאמת התזונה המיטיבה ביותר בשבילו על מנת שיוכל לחיות חיים מלאים ומספקים.