כאבי ראש רפואה סינית תזונה תזונה
חיפוש :

איך באים תינוקות לעולם?


תינוקות באים לעולם אחרי מסע מדהים שמתחיל במפגש בין הזרע והביצית. תוך זמן קצר שנמשך תשעה חודשים, המפגש המכונן הזה, מביא ליצירה מדהימה ומושלמת: תינוקות. תינוקות עם ידיים ורגליים, עם ראש ולב, עם גוף ונפש, עם איברים פנימיים ועם יכולת לנשום לבד ולאכול (כמעט) לבד.

אבל לא הכל באמת מושלם....ישנן שתי מערכות עיקריות שמתחילות להבשיל, רק אחרי היציאה מהרחם. אלו מערכות שהיו תלויות לחלוטין  באימא. דרך חבל הטבור קיבלו  התינוקות את החמצן ואת ההזנה שלהם באופן פאסיבי מהאם.

עכשיו, עם היציאה לאוויר העולם, מערכת העיכול ומערכת הנשימה צריכות להתמודד עם העולם החיצון. רק כאן מתחילים התינוקות לנשום בכוחות עצמם ולאכול בכוחות עצמם.

למה תינוקות חולים כל כך הרבה?

העובדה שתינוקות נולדים עם מערכת עיכול ומערכת נשימה/חיסון לא בשלות - היא הסיבה לכך, שרוב המחלות בתינוקות סובבות סביב שתי המערכות הללו.

במערכת העיכול זה מתבטא בעווית מעיים – גאזים, המבטאים את הקושי של מערכת העיכול לעכל בעצמה את המזון, ישנן בבעיות עיכול נוספות המתבטאות בעצירות ושלשולים, כאבי בטן, ריפלוקס, תפרחת חיתולים ועוד.

במערכת הנשימה והחיסון זה מתבטא בנזלת ושיעול, ליחה בדרכי הנשימה, אסטמה, חום מדיד, דלקות אוזניים ועוד. מערכת החיסון היא מערכת 'בהרצה' ובמהלך הילדות היא מתמודדת עם מחלות רבות. זוהי הדרך שלה ללמוד איך להתמודד עם גורמי מחלה שונים.

למה תינוקות סובלים כל כך מליחה?

בתינוקות, רוב הבעיות נובעות מכך שמצד אחד ישנו קושי עיכולי, מערכת העיכול מתקשה לפרק ולהפיק מהמזון תמציות טהורות שיזינו את הגוף באופן אופטימאלי. המזון שלא מתפרק היטב, הופך לצ'י עכור שמתבטא בצורת ליחה: נזלת, נוזלים באוזניים, שיעול, קוצר נשימה ועוד.

מה זה חום פנימי?

מצד שני, תינוקות נוטים לייצר הרבה חום פנימי שנובע ממטבוליזם מואץ בשל הצורך לגדול ולהתפתח, יחסית בזמן קצר (בשלושת החודשים הראשונים לחייהם, צריכים התינוקות להכפיל את משקל גופם ולהשליש אותו בתוך שנה!), החום הזה, חיוני לגדילה ולשגשוג, אך ברוב המקרים ישנו חום עודף שהתינוקות מנדפים אותו החוצה באמצעות מחלות חום כמו חום מדיד גבוה, פריחות אדומות ומגרדות, הזעות באזור הראש, לחיים אדומות ועוד.

כשחום וליחה נפגשים

מכיוון שלחום ישנה נטייה טבעית לעלות כלפי מעלה - המפגש בין החום העודף והליחה שנוצרת מתוך החולשה העיכולית, גורם לליחה לעלות למעלה, ולבוא לידי ביטוי בחום מדיד גבוה מלווה בנזלת צהובה/ירוקה, שיעול עקשני, דלקות אוזניים, אי שקט, קושי לישון היטב בלילה, היפראקטיביות, קוצר נשימה ועוד.

דרך טובה לתמוך בתינוקות ולעזור להם להתמודד עם הליחה והחום היא ליצור סביבה תומכת על ידי תזונה מתאימה וקלה לעיכול. יש להציג את המזון המוצק בהדרגתיות ולפי גיל התינוקות וההתפתחות המוטורית שלהם. למאמר בנושא לחץ

 

מאכלים מומלצים למצבי ליחה

  • טחינה גולמית- לא יותר מכף ביום. יש לדלל את הטחינה במים כדי שלא תהיה כבדה מדי וקשה לעיכול
  • לחם כוסמין עדיף על לחם חיטה
  • ירקות מבושלים או מאודים (עם דגש על ירקות כתומים כמו בטטה, דלעת וגזר)
  • קטניות-אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, מומלץ להשרות לילה, לבשל היטב ולבדוק אם אין קושי בעיכול (גזים, כאבי בטן, עצירות או שלשול)
  • אורז בסמטי לבן-(אורז מלא קשה לעיכול בילדים)
  • עוף, הודו מבושל או אפוי
  • חלבה בהכנה ביתית- כמות שווה של טחינה גולמית וסילאן מעורבבים יחד
  • פירות – לא הרבה מפני שהם קשים לעיכול.
  •  לשיעול אפשר לבשל אגסים עם קינמון שהוא מחמם ומאזן את האנרגיה הקרה של האגס. מומלץ להימנע מבננות, תפוזים ואבוקדו שגורמים ליצור ליחה.
  • ירקות חיים במידה סבירה, ריבוי ירקות חיים מכביד על תהליך העיכול

 

מאכלים שאינם מומלצים במצבי ליחה (המאכלים המודגשים נחשבים למייצרי ליחה רבה)

  • חלב פרה ומוצריו – חלב פרה, חמאה, גבינות
  • בוטנים – במבה, חמאת בוטנים
  • תפוז ומיץ תפוזים – פירות הדר אחרים אפשר במידה
  • ·         בננות
  • פירות טרופיים – אננס, אבוקדו, מנגו, אפרסמון, קרמבולה, ליצ'י
  • ממתקים – מיצים, שוקולד, ריבה, חלבה מעובדת
  • ·         גלידות וקרטיבים
  • קמח חיטה – לחם לבן, חלה, פיתות, עוגות
  • מאכלים שמנים –מרגרינה, שמן
  • מאכלים מטוגנים – חביתות, צ'יפס, שניצל, חטיפים וכל מאכל מטוגן אחר.

במצבים בהם התזונה לא נותנת מענה מלא, ניתן להיעזר בדיקור סיני לתינוקות, בשונישין  ובצמחי מרפא.


יצירת קשר

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם



2all - בניית אתרי אינטרנט