כאבי ראש רפואה סינית תזונה תזונה

האישה עם אלף הבעלים, צמח מרפא שטאוורי

שטאוורי- asparagus racemosusהאישה עם אלף הבעלים ואלף התועלות הבריאותיות/ רעות פז-ילנד 2017


ראשי פרקים

  • שטווארי, asparagus racemosus סקירה כללית
  • שימוש ברפואה מסורתית- האיורודה
  • פעילות פרמקולוגית של הצמח – מתוך מחקרים
  • שטאוורי- נקודת מבט איורוודית
  • שטאווארי – נקודת מבט מקרוביוטית
  • החומרים הפעילים
  • סיכום
  • נספח – ספונינים סטירואידלים





שטאוורי asparagus racemosus - סקירה כללית

השטאווארי הוא צמח מרפא טבעי, גדל בדרך כלל באופן טבעי בהרי ההימלאיה בגובה 1400 מטר באזור מזרח קשמיר. במערב סין, גדל הצמח בעמקים בגובה של 2200 מטר או ביערות רחבי עלים לאורך מים זורמים. שטווארי הוא סוג של אספרגוס הנמצא כמעט בכל הודו, סרי לנקה ואזור ההימלאיה. הצמח גדל לגובה של מטר עד שני מטר עם העדפה לאדמה סלעית ואדמת חצץ. יותר מ300 מינים מהווים את משפחת הצמחים הזו והם נפוצים באזורים שונים עם תנאי אקלים טרופיים מתונים באסיה, אוסטרליה ואפריקה.

משמעות השם שטווארי : "זו שיש לה אלף בעלים או מקובלת על ידי רבים" . השורש נחשב מחזק כללי ומחזק מערכת רביה נשית. ניתן לתרגם אותו גם כ"אלף בני זוג", מה שמרמז על היכול שלו להגביר ויטליות ופוריות. באיורודה הצמח נודע כ"מלכת הצמחים" כי הוא מגביר אהבה ומסירות. הוא צמח עיקרי לחיזוק והתחדשות נשית כמו שוויטניה (אשווגנדה) בשביל הגבר.

האזכור הבוטני הראשון שלו היה ב1799. לשטאווארי יש שימושים רבים והביקוש לצמח הולך וגובר באופן עקבי. כיום הוא נחשב כצמח בסכנת הכחדה גם בבית הגידול הטבעי שלו, בעיקר בשל קציר הרסני שלו והכחדת של בית הגידול שלו כמו גם בירוא יערות פרא.

ממקורות נוספים ניתן ללמוד על על השטאווארי  Asparagus racemosus כי הוא שייך למשפחת השושניים ולתת משפחה אספרגסי ונקרא גם בשמות: שטווארי, סאטאמולי. השורש המיובש של הצמח משמש כתרופה. השורשים נחשבים כמחזקים משתנים וגלקטוזים, יש לו יכולת ריפוי כיבים על ידי חיזוק עמידות הריריות או cytoprotection. הוא  מוגדר גם כצמח המשפר סימפטומים של איידס ומטפל בהצלחה ברפואה האיורוודית בבעיות מערכת העצבים, דלקתיות ומחלות זיהומיות.

לאחרונה נמצאו מספר דיווחים עם ממצאים של אפקטים יעילים  של תמצית השורש על בסיס מים או אלכוהול, במצבים קליניים של galactogougue aaffects, antihepatotoxic אפקט על מערכת החיסון (immunomodulatory),and teratogenucity of shatavari immunoadjuvant effect, antilithiatic effect

הצמח נקרא גם אספרגוס הודי, והוא אחד הצמחים העיקריים המשמשים את מערכת הרפואה  הקונבנציונלית בהודו.


תיאור הצמח

זהו צמח מטפס שיש לו גבעול עצי והעלים מזכירים מחטי אורן וצבעם ירוק מבריק. השורש הוא בצורת פקעות ובמושגים של תועלות טיפוליות, הוא נחשב לחלק הכי חשוב בצמח הזה, (לעיתים משתמשים גם בעלים ובפרחים שלו למטרות טיפוליות).

הפרחים לבנים וקטנים ופורחים ביולי על גבעול קטן ודוקרני. הפרי של השטווארי בצבע סגול- שחרחר, צורתו כדורית והוא מופיע בחודש ספטמבר.

שטווארי יכול לצמוח בקלות בכל אדמה פורייה עם העדפה לאדמה חולית, באזורים שאין בהם קרה. הפקעות צריכות להיחפר החוצה בסתיו ולהישמר במקום קריר ללא קרה לפני השתילה באביב. למטרות טיפוליות השורשים של השטווארי נאספים מצמחי פרא.

השימוש האיורוודי בשטאווארי

השורש משמש להכנת תרופות ברפואה ההודית המסורתית

בכתבים איורוודים עתיקים מדברים על השימוש בשטאווארי לדיספפסיה, אולקוס בקיבה וגם כסוג של גלקטוג (תרופה שמעוררת הפרשת חלב). הצמח משמש באיורוודה לטיפול בבעיות עצביות. מטפלים איורוודים משתמשים בצמח לטיפול בסוכרת ודמנציה, למרות שאין סימוכין מדעיים לטיפול בטוח ויעיל במצבים האלו. למעשה המחסור בניסויים קליניים בצמח, בעייתי לרופאים מערביים שלא יודעים להמליץ על שימוש נכון בצמח. שימוש בצמח יכול להיות בעייתי לאנשים הנוטלים ליתיום.

הצמח ידוע באיורוודה כמטפל בחום כרוני וחום פנימי. הוא ידוע כמונע הזדקנות, מגביר אריכות ימים, מקנה חסינות למחלות, משפר פעילות מנטאלית, נותן מרץ וחיוניות לגוף וגם משמש לטיפול טבעי  בבעיות מערכת העצבים, מערכת העיכול-דיספפסיה, גידולים, זיהומים, כאבים נוירופטיים, מטפל ברעילות בכבד. כמו כן הצמח מטפל בכיבים, הוא אנטיאוקסידנט, אלטרטיבי ונוגד שלשול, מטפל בסוכר immunomodulatory activities

מחקר ספרותי של איורוודה קלאסית עתיקה טוען למספר תועלות בריאותיות של שורש השטווארי: בעיקר לטיפול בחשש להפלות ולטיפול טבעי בסוכרת. השורש נחשב מר- מתוק, מרכך, מקרר, מחזק עצבים, עוצר שלשול, מעורר תשוקה מינית, משתן, מחדש נעורים, מפיח חיוניות, מטפל בקיבה, אנטיספטי ומחזק.

השורש משמש כטיפול טבעי בבעיות עיכול, בבעיות הקשורות לאולקוס בקיבה (אם כי אין הוכחות מדעיות שאכן הוא מרפא כיבים), לעידוד ייצור חלב אם, כמו כן טיפול טבעי בכאבי בטן, בעיות עיכול ושלשול. הוא גם משמש לטיפול בחמרמורת והוא מטפל בכבד.

משמש בני אדם כמה אלפי שנים ונחשב בטוח לשימוש ואפקטיבי מאוד. להכנת הצמח לשימוש כתוסף- מייבשים את השורש וכותשים לאבקה.


שימוש בנשים

נשים משתמשות בו לטיפול טבעי בתופעות קדם- ווסתיות, דימום בשתן, ולהגברת ייצור חלב אם. השטאוורי ידוע בעיקר בשימוש להצערת נשים, משמש להגברת חשק מיני, לפריון, הפלות חוזרות, לויקוריאה ותופעות של מנופאוזה. בנוסף שטווארי ידוע ביכולת שלו לתחזק את איזון ה ph באזור צוואר הרחם. וכן לשמר את רמת הלחות ברקמות  יבשות כמו למשל אלו הנמצאות  בקיר הנרתיק. כמו כן מטפל בעקרות. משמש לטיפול בסימפטומים של תסמונת קדם ווסתית, עוזר להרגיע כאב ומווסת את איבוד הדם בדימום הווסתי, סוג זה של אספרגוס יעיל גם בטיפול בגלי חום במנופאוזה, בכך שהוא מעלה ייצור אסטרוגן, הוא מפצה על רמות נמוכות של אסטרוגן בזמן המנופאוזה, או בנשים שעברו ניתוח לכריתת שחלה.

בעיות עיכול ומערכת הנשימה

מלבד היכולת שלו לטפל במערכות הרבייה, יש לצמח יכולת לטפל בשלשול, חומציות יתר וכיבי קיבה. כצמח המטפל בחומציות יתר, הוא יכול לשמש כתוסף מזון על בסיס יומי, אפשר לצרוך כמשקה בריאות שמכינים מהשורש ע"י כל המשפחה. מטפל גם בהרגעת רקמות יבשות ומגורות באזור המחמם העליון כמו בחום כרוני וברונכיטיס וידוע כיעיל שמירה על איזון הנוזלים בגוף.

השפעת השורש של השטאוורי על המערכות בגוף

השורש של הצמח הזה עובד כמחזק מרגיע ויש לו השפעה חיובית על מערכת העיכול, מחזור הדם, מערכת הנשימה כמו גם על מערכת הרבייה הנשית, לשורש שלו תכונות המטפלות בחוסר תשוקה מינית, נוגדות התכווצויות וספאזם, משתנות, מדמות, מקררות ובעלות ייחוס גלקטוגני. מטפל גם בקשיחות מפרקים, השורש הטרי משמש לטיפול בדיזנטריה, בעיות הקשורות למערכת העצבים ולמוח וראומטיזם.

השטאוורי יעיל גם בניקוי והזנת הדם, בנוסף לאברי הרבייה הנשיים. מפני שהוא מספק מספר הורמונים, הוא פתרון טבעי טוב לתופעות מנופאוזה ולנשים שעברו כריתת רחם. הוא עוזר להזין את הביציות ובד בבד משפר פריון. צמח זה ידוע כמחזק Satva (חיוביות וריפוי). בנוסף לשיפור מודעות לגבי אהבה רוחנית, ומשפר ojas (מרץ)

יש שמשתמשים בו להקלה על חמרמורת.

שימוש בחלקים נוספים בצמח

החוטרים הצעירים והרכים נצרכים כירק שעובר בישול. למעשה,הטעם של חליטת השורשים נחשב כטעם לא רע. פקעות מסוכרות של הצמח משמשות כדבר מתיקה. הטעם הבלעדי של הפקעות דומה לסוכר.

מלבד שימוש רפואי, משתמשים בשורש אחרי שעבר דחיסה לניקוי בגדים.

קונטרא אינדיקציות לשימוש בשטאוורי

על אף שהשטאוורי נחשב כבטוח לשימוש, ייתכנו אלרגיות עוריות, או נשימתיות באנשים רגישים. בנוסף, אנשים הסובלים מבצקות, או עם תפקוד לקוי של הלב או הכליות, צריכים להתרחק משטווארי. עלול לגרום לעלייה במשקל.

לא ידוע מספיק על הצמח בשימוש בהיריון, כך שמוטב להימנע משימוש בצמח

פעילות פרמקולוגית של הצמח – מתוך מחקרים

לצמח השטאווארי מיוחסות תועלות בריאותיות רבות, מבוססות מחקר, במערכות הגוף השונות: מערכת העיכול, מערכת החיסון, המערכת הגניקולוגית, המערכת הקרדיו וסקולרית. הצמח מכיל ספונינים סטירואידלים- עליהם יש הרחבה בנספח. כמו כן נצפו במחקרים פעילויות אנטיבקטריליות, אנטי כיביות, הורמונאליות, אנטי רעלנים, משתנות ועוד ועוד.

הנה כמה ביסוסים מחקריים:

ייצור חלב אם

מחקרים מראים כי נצפתה גדילה משמעותית בבלוטות החלב וברקמה אלוואולית באוגרות.

בצרוף צמחים אחרים, בנשים אחרי לידה שהתלוננו במחסור בייצור חלב, נצפתה גדילה בייצור החלב, אם כי לא נצפתה גדילה בייצור רמות פרולקטין, מה שמראה שאין לצמח השפעה גלקטוגנית.

פעילות אנטי- כיבית ומונעת הפרשות

יעילות אבקת השטאווארי נבדקה על 32 חולים לתקופה ממוצעת של 6 שבועות. נמצא כי השטאווארי הקל על רוב הסימפטומים אצל רוב החולים. אפקט הריפוי של הצמח על הכיבים תרם ישירות לאפקט הריפוי, כנראה בשל הגדלת יכולת ההגנה הפנימית, על ידי חיזוק הריריות, והארכת היקף החיים של התאים הריריים, הגדלת הפרשה וצמיגיות המוקוס והפחתת h+ פעפוע היונים. (שכן אין לצמח תכונות המונעות הפרשה או נוגדות חומצה).

השפעה על הרחם

תמצית של שורש השאטאוורי חסמה את כושר התנועה של רחם של חולדה. התמציות עיכבו גם התכווצויות הנגרמות ע"י מוליכים עצביים הגורמים לעוויתות  כמו אצטין כולין, בריום כלוריד. מה שמאשר כי רצפטורים של שטאווארי יכולים לשמש להרגעת הרחם.

כמו כן נמצא כי הוא אחראי על תחרות בחסימת אוקסיטוצין ומוריד התכווצויות ברחם של חולדות, אוגרות וארנבות.

השפעה קרדיווסקולרית

נצפתה השפעה טובה של תמצית אלכוהולית של הצמח על לב של צפרדעים במינונים נמוכים ועל עצירה של הלב במינונים גבוהים. התמצית ייצרה לחץ דם בחתולים שנחסם על ידי אטרופין, מה שמצביע על פעילות מכניזם של cholinergic.

במצב של גודש וסטאסיז מוחלט של זרימת דם בכלי דם של עכברים וחולדות, התמצית ייצרה מעט הגברה של דימום, לא נצפתה השפעה על קרישיות הדם.

 

שאטאוורי-נקודת מבט איורוודית

שורש השטאווארי משמש למצבים של חום, יובש, כיווץ , השורש נחשב מר- מתוק, מרכך, מקרר, מחזק עצבים.

טיפול בכיווץ על ידי הרפיה- משמש לטיפול בסירקולציה דם ירודה כמו בכאבי מחזור, מרפה את הרחם, מטפל בבעיות קרדיו וסקולריות, עוזר בהגברת ייצור חלב אם, מטפל בחוסר חשק מיני, מעלה ייצור של אסטרוגן (מכיל ספונינים סטירואידלים), עוזר להרגיע ספאזם וכאב, שיתון.

טיפול בחום על ידי קירור - מקרר חום כרוני כמו בברונכיטיס, וגלי חום של גיל המעבר, מעלה ייצור של אסטרוגן (מכיל ספונינים סטירואידלים), טיפול בדלקתיות וריפוי כיבים.

טיפול ביובש על ידי לחלוח והזנה- מזין רקמות יבשות ומגורות באזור המחמם העליון (ברונכיטיס, חום כרוני) כמו גם בקיר הנרתיק, יש לו אפקט גלקטוגני שעוזר בייצור חלב אם, מטפל בקשיחות במפרקים, משפר פריון על ידי הזנת הביציות, חוסר חשק מיני.

כשמסתכלים על תכונות השורש, על הטעמים שלו ועל ההשפעות שלו על הגוף, ניתן להסיק כי לשורש השטאווארי ישנן תכונות של הזנה, הרפיה, קירור, הרגעה, בניית רקמות, לחלוח. ניתן לאמור שהשורש בעיקרו מגביר קאפה, אם כי יש לו גם תכונות של חיזוק ojas (מרץ).

שטאוורי - נקודת מבט מאקרוביוטית

בהסתמך על מה שלמדתי עד כה, צמח השטאווארי הוא צמח ייני: גדל בארצות חמות, צמח מטפס ומתפרס, שורשים בצורת פקעות שמשתרעות מתחת לפני השטח. (לצורך האיזון, ישנם גם מאפיינים יאנגים בצמח כמו הפרחים הקטנים, הפרי הכהה והקטן, העלים הקטנים).

השימוש העיקרי של הצמח הוא בשורש שלו, ושימושיו הרבים כתרופה למצבים שהם בעיקר ספאזם, סטאזיס של דם, סירקולציה דלה, יובש ברקמות, חום, דלקתיות ועוד, מצביעים כי שורש הצמח הוא ייני.

מבחינה מערבית, ניתן לאמור שהן החומרים הפעילים ובראשם הספונינים הסטירואידלים, והן המחקרים שבוצעו על אבקת השטאווארי ועל תמצית השורש, מובילים אותי גם הם להסתכלות על שטאווארי כחומר ייני.

החומרים הפעילים בצמח השטאוורי

החומרים הפעילים העיקריים שנמצאים בשורש השטווארי הם ספונינים סטירואידלים. הספונינים נמצאים בהרבה צמחים וזכו לשמם מפני שכמו סבון הם מעלים קצף במגע עם מים. מבחינה כימית הם מבוססים על סטירואיד או בסיס של טריטרפן מסיס בשומן בצירוף מולקולות סוכר מסיסות במים, המייצרים חומר ניקוי כשהתוצאה היא מולקולת תחליב מסיס-שומן בצינור העיכול של הגוף. הטריטרפן והסטירואיד בד"כ באים ביחד. הספונינים נמצאים כדונג בקליפת הצמחים כשכבת הגנה ושייכים למערכת החיסון שלו ומשמשים כאנטיביוטיקה של הצמחים.

- סיכום-

מעבודתי למדתי כי השמות שקיבל צמח השאטווארי, כמו, מלכת הצמחים', 'זו שיש לה אלף בני זוג' אכן מצדיקים את עצמם. השטאווארי נותן מענה טיפולי להרבה מאוד בעיות ותחלואים. איכויותיו הייניות מצליחות להשפיע על מערכות רבות בגוף ועל פונקציות מגוונות. עיקר הנהנות מאיכויותיו הן נשים, על מגוון הבעיות שהן עלולות לחוות בשל היותן נשים (כל התחום הגניקולוגי). אם כי גם גברים ימצאו תועלות בריאותיות רבות הקשורות למערכות אחרות בגוף.

איכויותיו המרפות, מלחלחות ומקררות גם הן נשיות מאוד וקשורות קשר עז לעצם היותו צמח המכיל את החומרים הפעילים : ספונינים סטירואידלים.

אני מאמינה כי השימוש בצמח ילך ויתרחב במערב, ככל שיכירו אותו יותר ויהיו מודעים ליכולות הריפוי שלו.

 

נספח -ספונינים סטירואידלים

המבנה הכימיקלי של הספונינים הסטירואידלים, דומה למבנה של ההורמונים בגוף כמו אסטרוגן וקורטיזון ולהרבה צמחים המכילים אותם יש פעילות הורמונאלית. הערה: הספונינים הסטירואידלים בבטטה פראית היו הבסיס של פיתוח הגלולה נגד הריון והורמונים ביו רפואיים אחרים.

המרכיבים הכימיקלים של הספונינים: הקוטביות שלהם, ההידרופוביות שלהם וטבען של קבוצות התגובה שלהם, אשר נראים חשובים כגורם מכריע ביכולות הביולוגיות שלהם, גם גורמת לכך שהם תרכובות קשות לבידוד ולמחקר.

פעילות עיקרית של ספונינים בגוף:

התועלות של צמחים המכילים ספונינים סטירואידלים הן רבות ומגוונות: אלטרטיביים, משתנים, מכייחים, נוגדי עוויתות, נוגדי זיהומים, מעוררי תשוקה מינית, אנטיאוקסידנטים, מעוררים את הלב, מחקים פעילות הורמונאלית, מנקים רעלים מהכבד ואדפטוגנים לאדרנל, עוזרים להורדת כולסטרול ע"י קשירה שלהם למיצי המרה כך שלכולסטרול אין ספיגה חוזרת במערכת (פעילות זו יכולה גם למנוע סרטן המעי הגס: על ידי היקשרות חומצות המרה לספונינים, נמנע מעבר של חילוף חומרי מיצי המרה הראשונות על ידי חיידקים במעי הגס, זוהי פעולה המייצרת חומצות מרה דו-חמצניות, אשר יכולות להיות מקדמי סרטן המעי הגס .

השפעות אנטי-סרטניות: המנגנון המוצע של תכונות אנטי-סרטניות של ספונינים כולל אפקט נוגד חמצון, ציטוטוקסיות ישירה וסלקטיבית של תאי סרטן, וויסות המערכת החיסונית, והסדרת התפשטות תאים. לתאי הסרטן יש יותר תרכובות מסוג כולסטרול בקרום שלהם מאשר תאים נורמאליים, ולכן הספונינים יכול להיקשר לכולסטרול וכך להפריע לגידול תאים וחלוקת תאים סרטניים

יתכן כי היכולת החשובה ביותר של הספונינים הסטירואידלים היא לחזק את יכולת הגוף בספיגה של תרכובות אקטיביות אחרות.

לספונינים יכולה להיות השפעה מגרה על רקמות ריריות של מערכת הנשימה והעיכול. עלולים לגרום להתעטשויות, נפיחויות, גסטרואנטריטיס,בחילות, שלשול והקאות.

בלקיחה תוך ורידית או תוך שרירית יכולה להיות להם השפעה של המסה ושיבוש קירות התא של כדוריות דם אדומות . בלקיחה אוראלית הספונינים בטוחים לשימוש. בני אדם לא סובלים מהרעלה חמורה מספונינים. הכולסטרין שלנו מנטרל אותם כך שרק הרקמות הריריות עלולות להיות מושפעות. יש אנשים שתיגרם להם פריחה.


 

רשימת מקורות לעבודה על שטווארי:

  • Tips curing disease-shatavari overview,  health benefits, side effects
  • APJTD-plant profile ,phytochemistry and pharmacology of asparagus racemosus (shatavari)a review
  • The naturopathic herbalists BOTANICAL MEDICINE FOR THE MEDICAL STUDENT -saponins


  • International jornal of pharmaceutical and chemical sciences- asparagus racemosus (shatavari)an overeview 


יצירת קשר

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם



logo בניית אתרים